Marcus Bylander

Grävmaskinist

Mellan Lagan och Vittaryd bor vår grävmaskinist Marcus med sin sambo och ett utav två barn. Det är en kall och regnig dag vi möts upp i Lagan, men det breda leendet sitter precis där det ska.

Frågar man andra kollegor på Söderqvist Gräv hur de upplever Marcus får man många gemensamma beskrivningar. En ödmjuk och trevlig människa, gentemot både arbetet i sig och sina kollegor. Inte heller är han rädd att plocka upp telefonen och ringa om han undrar över något, och det är en del som är väldigt viktig hos oss. Här ska man inte vara rädd, och inga frågor är dumma.

I grund och botten gick han industritekniska, vilket betyder att det har svetsats en hel del genom åren. Men i mars 2022 blev Marcus en del utav Söderqvist Gräv efter att ha sett en annons om en ledig tjänst hos oss. I 17 år var han maskinist på ett annat företag, men den tjänsten innebar också att ligga ute större delen av tiden – något som inte passade i livet längre.

Jag får alltid bra bemötande av mina kollegor

Förutom maskiner så ligger motorsport nära hjärtat, och mer specifikt enduro. Marcus har själv kört mycket sedan 5 års ålder, men nu ligger det lite på is. Han åker däremot fortfarande med ut på tävlingar, och då oftast i södra Sverige. Jakt är också ett stort intresse, främst älg på egen mark och ute på Bolmsö.

Hur kan en dag se ut för dig? 
– Jag jobbar alltid tillsammans med en markgubbe ute på projekt. Det är väldigt varierande och kan vara allt ifrån dränering av hus, plattläggning, stambyte, plintsättning, asfaltsjustering till trädgårdsplanering.

Vad var det senaste du lärde dig i jobbet? 
– Det var hur man dränerar ett hus nu för tiden. Det skiljer sig mycket från hur man gjorde det förr.

Vad är ditt kommande projekt hos oss? 
– Nästa projekt är fixa till garageuppfarter så att asfalten är redo att läggas. Även en ny trapp och trädgård i nybyggt hus.

Jag trivs med mina kollegor, och jag får åka på roliga jobb. Det är mycket variation i min tjänst. 

 
Att Marcus numera har nära till arbetet ser han som en stor fördel. Alla på företaget upplever han som tillmötesgående, och man får verkligen känslan av att han trivs riktigt bra. Hans bästa tips till den som går i tankarna om att bli maskinist är att ha gott omdöme och stort intresse. Det är inte bara att sätta dig och dra i lite spakar, utan man måste ha den rätta känslan och viljan att lära sig.

Så om du får välja en favoritmaskin, vilken skulle det vara?
– Det får nog bli den jag kör just nu, en Volvo EW160E. Hjulgrävare över lag är helt klart en favorit.

Och sist men inte minst. Om du fick fria händer för en dag, vad skulle du göra på jobbet då? 
– Då skulle jag åkt runt och tittat på alla de olika projekt som vi har igång.

Tack Marcus för att du är med och sprider din glädje på företaget. Vi är väldigt glada över att ha en grävmaskinist som du!

WordPress Cookie-meddelande av Real Cookie Banner